2010. június 12. 01:56

Tarja Turunen Miskolcon

Rendkívüli élményben volt részem a minap. Nem egyszerűen belecsöppenhettem egy régóta áhított fotós feladat kellős közepébe, de testközelbe kerültem egy igazi világsztárral, akinek -mondjuk ki- rajongója vagyok már jó ideje. Tarja Turunen, a Nightwish együttes korábbi énekesnője szólókarrierje egyik állomásaként ebben a hónapban Miskolcra érkezett, ahol nagyszabású koncertet ad az Operafesztivál keretein belül. Az általa képviselt zenei stílusról annyit kell tudni, hogy a szimfonikus metál jeles (e sorok írója szerint a legjobb) alakja.


A koncert június 12.-én (azaz ma) 21 órakor kezdődik a Jégcsarnokban, melyre különleges műsorral készül; első albumának, a My Winter Stormnak a legkedvesebb dalait, klasszikus zenei darabokat, rock klasszikusokat, Nightwish szerzeményeket, illetve a megjelenés előtt álló második szólóalbumának, a What Lies Beneath című anyagnak az újdonságait fogja énekelni saját bandája, szimfonikus zenekar és kórus kíséretében egyaránt.
Visszatérve a mai bejegyzésem apropójára, a fenti hírek néhány hete, hónapja még ugyanolyan szokványos beharangozó szövegek voltak nekem, mint számos más esetben korábban. Ezúttal viszont drasztikus hirtelenséggel vált kézzelfogható személyes valósággá mindez. :) A jegyem már régen megvolt, így nem volt kérdés, hogy ott leszek a koncerten, de egy tegnapi véletlen (sorsszerű) beszélgetés kapcsán jött a lehetőség, hogy még a nagy esemény előtt bekukkanthatok a kulisszák mögé, megleshetem Tarja előkészületeit és nem utolsósorban egy közös kép erejéig még oda is szemtelenkedhetek hozzá. A fotósról ugye sosem készül kép, ez köztudott. Hadd legyen ez a mai ünnepnap számomra és bocsássátok meg nekem, hogy épp a bejegyzés nyitóképének választottam a végül is sikeresen elkészült közös fotónkat! :) Nevezett fotó elkattintásáért és az egész eseményen való részvételemért nagy köszönettel tartozom Csigának és Cincinek!! :) Mindhalálig Rock&Roll, fiúk! :)

Délelőtt érkeztem az Ifjúsági és Szabadidőház hátsó bejáratához, ahol a technikusok épp a próba előkészületeinek a végén tartottak. Az információ szerint Tarja és csapata bármikor megérkezhetett, így az elmaradhatatlan pulzusszám-emelkedés mellett nagyban hozzáláttam összerakni a gépemet a megfelelő objektív gondos kiválasztásával. :) A teremben a show előkészületeinek minden apró részlete megtalálható volt, az üres széksorok között tekergőző kábelhegyektől a fülesekig, keverőpultokig, és az egyelőre még árván várakozó hangszerekig. A feszült várakozás nem tartott sokáig, befutott néhány autó, majd perceken belül uralma alá hajtotta a stáb az egész főhadiszállást. Tarja szállt ki utoljára az autóból, szerény volt és törékeny, mint egy tinilány. Ha nem ismerném zenei munkásságát biztosan nem mondanám meg civil megjelenéséből, hogy milyen orbitális hangok kiéneklésére képes. Ahogy belépett rögtön megrohamoztuk fotózási igényünkkel, melyre mosolyogva, kedvesen reagált. Aztán, néhány frissítő ásványvíz elfogyasztása után azon nyomban bele is vágtak a próbába. Én természetesen nehezen tudtam napirendre térni és átállni sima "fotós üzemmódra", és még mindig azt éreztem, hogy egy valóságos jelenést láttam. :) Cimborám figyelmeztető szava rántott vissza a valóságba, nevezetesen, hogy óvatosan lépkedjek a nagy műgonddal bekészített és valószínűleg több száz méter hosszú kábelsorok között. A zenekari tagok látszólag szórakozott hozzáállása mögött kőkemény szakma lapult, ez minden mozdulatukból sugárzott. Igyekeztem elkapni néhány jellegzetes pillanatot és átfogó képet adni a próba hangulatából. Egy kis válogatást találtok odalent a galériában. Tarja hangja csodálatos volt és ami még külön emelte számomra az értékét az az, hogy hallhattam egy szál magában, erősítés nélkül is. Bő félórás kattogtatás után emeltük a kalapunkat és a továbbiakban meghagytuk a privát szférát a zenészeknek. Mindezek után nem csoda, ha nagy várakozással és izgalommal tekintünk a holnapi (ahogy nézem az órát a mai) koncert elé. Remélem minél többen ott leszünk és egy újabb életre szóló élménnyel gazdagodunk! :)


Képgaléria


Szólj hozzá!

A hozzászóláshoz először be kell lépni!


Hozzászólások:


Foton - 2010. június 13. 12:25

Köszi a weboldal címét, én álltam előtted a koncerten. Blogot majd végigböngészem a képek a próbáról nagyon jók! Üdv Foton


admin - 2010. június 13. 13:56

Szívesen! Oké, köszi! :)